Ekspedition til jomfruvrag

24/3 2015

Ekspedition til jomfruvrag Jomfruvrag og jomfruvrag, det er nok så meget sagt, men det er i hvert fald ikke dykket, eller kendt af ret mange. Ekspedition er nok også at smøre tykt på, denne betegnelse på en dykkertur er jo forbeholdt de selvhøjtidelige tec-nørder. Men med denne overskrift, kan jeg måske få lidt flere læsere og derved udbrede kendskabet og øge interessen, for vores maritime arv.Men altså, Kim, Per og jeg selv, drog denne tirsdag eftermiddag afsted, over et fladt men tågeindhyllet Øresund. Målet for turen var vraget af De Tvende Brødre og ærindet var, at fotografere (Kim) lasten af gryder og undersøge muligheden for at frigøre og bjærge nogle af gryderne til Morsø museum, som vi har kontaktet desangående.

Tågen letter

Vi havde alle tre nogle gode dyk og fik både fotograferet og undersøgt lasten grundigt, så ekspeditionen var en succes – som man siger. Tågen lettede en smule – men lagde sig senere tykt, så kun lysene fra de forbipasserende skibe kunne ses.

Gryder i massevis, men man skulle vide det var gryder….

Om De Tvende Brødre, kan læses her: http://www.vrag.dk/vrag/de%20tvende%20brødre.htm

De her var de bedst afrensede

Nu står blot tilbage, at kontakte de svenske myndigheder for at opnå bjægningstilladelse. Heldigvis slækkede den svenske regering lovgivningen sidste år, så det ikke længere er 100-års reglen som er gældende. Nu kan der søges tilladelse og bjærges lovligt, fra alle vrag som er sunket efter 1850.

Der var “skrot” overalt

De bliver ikke nemme at få fri

Vi afventer selvfølgelig også endeligt svar fra Morsø Museum, i håb om at de modtager vores tilbud om at udstille de bjærgede genstande, når tilladelse hertil er opnået.

Småtorsk var der nok af!

Allan Jensen