Kattegat, Odin og Bygdøy

15/4-2010

Kattegat d. 15. april, Odinn og Bygdøy  Vejrudsigten var ikke sådan helt den bedste, vinden kommer i bælter i øjeblikket, men DMI har virkelig ramt rigtigt den sidste tid, så da der var 12 timers vindhul i kalenderen, stille fra morgen og tiltagende 8-13 i løbet af aftenen, så blev der kaldt til tidlig samling i Gilleleje. Målet var så langt op som kolde knæ tillod. Mail ud på Havbassenet, hos vragpiraterne og på Dykkerforum og så var vi 5 personer. 1. gang nogensinde at Dykkerforum har mønstret en gast. Der er altså ikke KUN dykkerudstyr og certifikatsnak, men faktisk også dykker med mod på lidt mere end Lillebælt og kalkgraven!  Alle var der til tiden kl. lidt i 9, på nær Juhl selvfølgelig! Vi fik stresset ham ned og mens han pakkede sit i båden, så blev morgensolen nydt. Ingen hastværk på sådan en dag. Kattegat lå helt blankt så langt øjet rakte nordpå. Vi klædte os godt på, Søren fra forum havde ”glemt” handsker og hue, men vi andre vidste bedre, med morgenfrost i luften, ville det blive en kold sejltur. Odinn blev stukket ud, 19 mil stik nord, en af mange tyske trawlere fra 1. verdenskrig.  Halvt oppe i Kattegat kom der lige et bælte med sø og vind, mærkeligt. Efter et kvarter var der igen havblik. Vi spejdede efter askeskyer, men det eneste naturfænomen at bide mærke i, var Kullen mod øst der efterhånden blev ædt op af søbrise. En helt vid klud lagde sig om klipperne.

HavblikBedre kan det vist ikke blive

Vraget blev loddet op og jeg fik æren af at binde på. Dybde var 39 meter, men vraget ragede 5-6m op. Ingen sag i havblik og ingen som helst strøm. Jeg kom ned på toppen af maskinen. Første genkendelige genstand var skylightet som linen lå hen over. Loddet lå på siden af lønningen og kæde, 10m for meget tov samt lod lå i en bunke. Jeg bandt på bagbord david, mudrede desværre meget op i det meget flygtige støv og svømmede derfor ud på lønningen og frem i vraget. Agterbygningen og broen stod intakt og der var masser af plads indenfor. Jeg nød detaljerne men undlod at grave for meget i respekt for de andre og Søren der godt ville videofilme (hvor faen kom den respekt lige fra). En halv time på vraget, hvor jeg mødte Juhl og Søren et par gange, herefter op til kolde 7 min deko på ilten. Jo, det er sgu stadig lidt koldt til deko. Asger og Piv fik også dykket og bandt af. Med den lidt dårlige sigt og manglen på liv, valgte vi andre græsgange for 2. dykket. Normalt er der masser af live på de her trawlere, måske grunden til fraværet her, er at vraget står meget højt og intakt og derfor kommer der måske ikke så mange fisk oppe på vraget.

BesætningenSvært ved at tage sig sammen i det gode vejr

I overfladetiden daffede vi mod næste position, 2,5 mil mod øst. Fremme på positionen konstaterede vi at strømmen var kraftig nordgående. Det er anden gang i år at vi oplever hvordan strømmen høvler derudaf, kanske kort distance fra et vrag hvor der overhovedet ingen strøm har været. Her var der en go knob strøm, det var jo helt Øresundstilstande. Men med 30meter til bunden, 8 meter højt vrag, sol og havblik, så blev det jo ingen nævneværdig udfordring. Søren blev lige briefet om hvordan vi gør det og Juhl og ham gjorde sig klar. Juhl fik forspring og bandt på og Søren klarede det fint, blev droppet godt opstrøms bøjen og med kamera i hånden fik han neglene i helt oppe i bøjen og forsvandt i dybet. Bygdøy http://vrag.dk/vrag/bygdøy.htm er stort vrag af en godt smadret damper.

Fint sonar billedeFint sonar billede af Bygdøy

Vi havde forinden fået et par gode sonarbilleder af vraget, så vi vidste næsten med sikkerhed at der var smidt på den intakte stævn. Sigten var fin på toppen og egentligt ok på bunden også og vraget er sammenhængende hele vejen rundt, men man skal ikke bevæge sig ind på midten af vraget i den smadrede del, så kan man hurtigt blive lost. Jeg var først inde under den høje bak for at se om der var glemt noget i mudderet, derefter tog jeg en tur på bunden rundt om stævnen og hele bagbord side ned mod agten. Overalt var der huler under pladerne og jo længere væk fra stævnen jeg var, hvor min harpun lå på dækket, jo flere store fisk var der. Jeg så til dato den største vraglange, med et øje så stort som en golfkugle. Der var masser af glyser, torsk og en del havkatte, samt flere mindre langer. På vej tilbage mod bundtovet, tog jeg den ned i det dybe lastrum i forreste del af vraget.

LodskudLodskud

Her var der dybere end den omkringliggende bund, altså næste 10m vrag over mig, og der sad en flot troldkrabbe på indersiden af skottet. Søren havde desværre ikke bevæget sig ret langt væk fra bundtovet, han havde rigeligt travlt med at filme småting på få kvadratmeter.

SørenKlar til dyk

Vi fik alle dykket færdig og nød en guld i solen og så lige en mere til den lange kolde tur hjem. Vinden var så småt ved at krappe søen op, men ikke noget at snakke om og vi kom i havn i stort set havblik.

PlotPlot!

JEG fik rigget af, mens Juhl talte telefon, Søren skulle hente børn, Asger sku skide og Piv.. ja han var bare almindeligt forsvundet 🙂 Tak for en go tur. Henrik