Sankt Hans på Hven

23/6-2009

Hven Sankt Hans aften.  Sjældent fantastisk vejr i Danmark på en Sankt Hans aften, lige til en tur til Hven med et dyk, en badetur og efterfølgende grill på stranden på vestkysten af Hven. Og med det stramme program måtte afgangen nødvendigvis skydes til en time tidligere end normalt for et tirsdagsdyk.

Vindretningen ret ned gennem Øresund var ikke helt gunstig til dykning, men ved en rundspørge på mailen tidligere på dagen sagde alle deltagere ok for at komme ud og sejle. Som så mange gange før, blev Havgassen fyldt til bristepunktet. Manley var dagens bådfører, og forsikrede alle om at det var fint fint sejlvejr og vi allerhøjest ville blive stænket med en lille smule vand på vejen over mod Hven… Den plade havde nogle af os hørt før og iklædte os fuld udrustning med lukket tørdragt inden vi forlod havnens rolige vand, og det selvom solen var indstillet på sommer og bagte godt.

Som lovet, et lille stænkSom lovet, et lille stænk

Andre var optimistiske og stolede trygt på Manleys forsikringer. Det skulle de ikke have gjort, for på sejlturen var det lige før der var mere Øresund i Havgassen end der var Øresund i Øresund! Nå, men der er jo heldigvis ikke så langt til Hven, og på denne årstid er det pragtfuldt at blive blæst godt igennem og at komme i nærkontakt med saltvandskaskaderne der væltede ind over båden. Nogle synes det var lige fugtigt og køligt nok, så godt vi var relativt hurtigt i læ på sydkysten, hvor vi spottede et herligt sted med vrag på stranden og fint klart vand. Dem der allerede var klar til at dykke ved afgang fra Rungsted havn, kom hurtigt i baljen.

badevandBadevandskamp

Sigten var god og lyset fra den nedadgående sol spillede flot hen over ålegræssletten, som strakte sig så laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaangt øjet rakte, og distancen svømmefødderne var med på at svømme. I boremuslingernes huller i den kompakte mudderbund boede ikke bare boremuslinger, men der vimsede også små fisk rundt, som tilsyneladende havde fundet herlig bolig hvor muslingernes var flyttet…eller spist. Stimer af småfisk omkring de store kampesten henledte kort tankerne til Rødehavet.

BuskhovedEt af de sjældne vandlevede buskhoveder

Et antal flade fisk fanget af forskellige kom med tilbage til Havgassen for eventuelt senere at blive grillet. Aftenens tur var jo ikke alene slået op som dyk og grill, men også som badetur i det midsommerfriske vand. Birthe var udelukkende med for badning og grill, så hun havde støvet våddragten med tilbehør af og tog sig en rask svømmetur. De fleste kom i baljen kortere eller længere tid efter endt dykning, og vandtemperaturen er oppe på omkring 15 grader, så det er jo dejlig varmt. Oliver deltog i den store pakke med både dyk, badning og grill, så han må siges at være fuldbyrdet Havbasse – dog af den lave vægtklasse.

Oliver på vej i vandetSej dykker på vej i vandet

Sulten bankede på, så vi tøffede ganske langsomt forbi et vindomsust hjørne af Hven og ind på sandstranden på vestkysten. Båden blev losset for næsten alt indhold og blev parkeret lidt ude fra stranden. I lejren på stranden var der ren råhygge, med gang i en masse griller med gode mamse ting på – nammenammenammenam.

GrillmadGrill mamsemad

Alle skulle selv sørge for at huske det de ville spise og spise af, men der knækkede filmen lige for et par af os. Oliver havde fået opgaven at huske på det vi skulle spise af og med. Det klarede han med stor bravour inden vi forlod svømmehallen, men vi glemte bare at huske det han huskede os på. Godt der er nogle der har været spejdere så man kunne få snittet noget bestik; tallerkener var genbrug eller klunset hos andre deltagere på aftenens tur.

Lejr på HvenLejren på Hven

Vindheksen var med på turen, og sørgede for at vinden blev lagt i løbet af aftenen. Så da grillerne var spist og vi havde slået mave og der ikke var mere kaffe (der var slet ikke noget, for Kim R var ikke med), pakkede vi os selv og vores habengut tilbage i Havgassen, og satte kursen mod Rungsted havn i mindre bølger og færre stænk end udturen, mens solen sank ned bag Sjælland fra en skyfri himmel, og der langs Øresundskysten var tændt Sankt Hans bål, store og små, i massevis.

VindheksenVindheks og fiskemutter

  Lotte

ViewHavgassen for svaj