S/S Dania & SFI Walther d. 24/8 2019

Vi mødtes som så mange gange før på Gilleleje Havn – og også som så mange gange før var jeg den sidste.

Udsigt til en sensommerdag på havet

Vi fik hurtigt pakket båden – og kom forbi fiskehandleren for at fylde køleskabet op med is.

Sejlturen i dag var lang – 35 mil – og det havde blæst noget mere i løbet af natten, end beregnet, så den føltes også lidt længere end det… dog blev det bedre og bedre jo længere mod nord vi kom.

Der var lidt gammel sø…

Fremme på positionen gjorde Henrik klar og hoppede i – Allan skævede til min nye støvsuger og spurgte om ikke jeg skulle se at hoppe i vandet, for han forventede at jeg vel mindst skulle dykke 2 timer. Men det blev nu alligevel Allan der kampsvedende væltede først i, mens Piv og jeg tog en slapper under parasollen.

Det kan kun gå for langsomt…

Efter en times tid så det ud til at de nærmede sig bundtorvet og jeg gjorde parat og hoppede i – muligvis skulle jeg lige forbi overfladen og have rettet min tørhandske.

Semi-dry handsker

Sigten var rigtig god ned til ca. 14 m derfra var den reduceret til 3-5 meter alt efter hvor man var på vraget – men da dybden er 18-22 meter er der rigelig tid til at undersøge vraget.

Vraget er i store træk på størrelse med Otto – men meget mere tomt, da lasten af kul er grabbet op. Barken er faldet sammen så stævnen er meget åben – og uden at svømme ind er det let at se alt det skrammel der ligger derinde.

Ikke langt fra hvor vi var bundet på var maskinen som fortsat står under dæk – det er muligt at svømme langs den under dæk – bag maskinen kommer man ud i lastrummet som er tomt – bortset fra en masse skrammel der er drysset af vraget – inkl. en fin reserveskrue hvor der angiveligt skulle bo en kæmpe hummer – jeg så dog intet til den.

Der var ikke meget strøm

Efter en tur gennem vraget tog jeg en tur rundt om vraget hvor det er tydeligt at der er grabbet fra lasten – bunden er dækket af små kul. Mange af pladerne er faldet af vraget og danner nu gemmesteder for et utal af langer – både Henrik og Allan så vist flere hummere – men jeg fandt kun troldhummere.

Efter en times tid på bunden bandt jeg af og steg langsomt mod overfladen hvor dagens andet vrag allerede var aftalt til SFI Walther – primært fordi den lå på vejen og Allan skulle have huset fuldt med gæster et par timer senere.

Så skal der lige gøres fast

Ved Walter var der lidt strøm i overfladen – men ikke mere end at loddet og Henrik hurtigt var på vej mod bunden og kort efter også Allan.

Det gav Piv og jeg yderligere 30-40 minutters fred inden begge ramte overfladen næsten samtidig.

Der var store smil og fyldte poser med alverdens godt!

Parasollen kom til sin ret

Jeg hoppede i men kom ikke langt før det gik op for mig at min inflator til dragten ikke virkede – angiveligt fungerer den bedst hvis man sætter slangen på – det tog lidt tid at finde den hængende i strømmen før jeg kunne dale mod vraget hvor der var mindst 15m sigt.

Vraget minder ikke overraskende meget om de andre trawlere fra samme periode som er fordelt ud over Kattegat. Stævnen står med slagside mens agten står relativt højt – og så hænger der en del trawl i vraget som også står op i vandet.

Godt man kan trylle med en fiskestang…

Vraget var fyldt med alverdens liv herunder torsk, langer, havkat, troldhummer og et væld af taskekrabber.

Jeg tog et par gange rundt på vraget – og Piv fik heldigvis udpeget havkatten for mig som jeg var ved at svømme forbi.
Tilbage i båden kunne man godt mærke at tidspunktet for ankomsten af Allans gæster nærmede sig for han var ret opsat på at få motoren i gear og komme hjemad. Vi fik et par øl åbnet og snakken gik den lille times tid til vi var i Gilleleje, hvor Familien Lille Jensen ventede, mens den anden Jensen hastede hjemad.

Efter en kort ventetid indfandt også min familie sig til is og fisk og en pjasketur i vandet.

Tak for en god tur!

Steffen