Stor ståhej – Og fem flade d. 17/11 2018

En kold men flot november morgen havde 3 havbasser sat hinanden stævne ved klubben for at afhente Havtasken. Letmatros Mads K gennemgik alle detaljer ved afgang under kyndig vejledning af skipper Krarup. Mads T forsøgte at forstå de mange tjekpunkter Mads K repeterede (Mads K står forhåbentlig snart på bådførerlisten).

Hver eneste dag på havet giver nye oplevelser

Havtasken blev spændt bag en bil fra det forrige årtusinde. Dette burde i sig selv ikke være problematisk, men da koblingen var original, viste det sig hurtigt at presse den gamle bil over evne. Havtasken nåede dog til sidst Skovshoved Havn, hvor den 4. havbasse ventede. Det var ikke sidste gang på denne tur, at Torben valgte at skille sig ud fra flokken…..

Båden blev søsat og pakket med harpuner, mad og højt humør. Let vind og nordgående strøm dannede baggrund for store torske-forhåbninger. Mads T var ekstra spændt, da turen for hans vedkommende var debut på ”Ryggen”

Kursen blev sat mod Ryggen, hvor torskene burde ligge i lag og vente på at blive nakket. Vel ankommet til 2. bøje blev jægerne smidt i vandet, hvor sigten var ganske god 7-10 meter. Alt var såre godt, men torskene var absolut ikke mødt frem denne lørdag morgen. Undertegnede mistede desværre en enkelt 2 kilos torsk, da skuddet sad for yderligt. Ud over denne ene torsk, var det eneste vi så skrubber, hvoraf 5 stk. røg op i baljen.

Efter en del ture ned langs Ryggen, valgte vi at sejle mod Drogden Fyr ud for Kastrup Havn. Strømmen var  meget stærk, så der var ekstra opmærksomhed på jægernes placering i vandet, da vi hurtigt kunne komme langt fra hinanden. Igen var det småt med fisk. 2 torsk blev spottet, men ingen kom med hjem.

Mads K samlede muslinger tæt på fyret, mens vi andre ledte efter torsk i hullerne mellem de store sten. Efter et stykke tid kastede vi os ud i strømmen og gled ned til Torben der ”passede” båden.

Vi var så småt klar til at sejle mod nord igen, da turen pludselig ændrede karakter fra: ”hyggelig – men fiskefattig” til ”Absolut mindeværdig og opsigtvækkende”.

Bedst som sidste jæger var ved at kravle op i Havtasken, nærmede et større fartøj sig. Skibet var på skærende kurs, så alle var årvågne (dette vil glæde Henrik R). Alle var overbeviste om, at vi fik besøg af fiskerikontrollen Dette gav os muligheden for at fremvise vores fiskekort, der selvfølgelig var på plads. Imidlertid blev der ud over lyssignaler også afgivet følgende besked over en højttaler: ” I har udsendt et nødsignal, er alle dykkere i båden”!!!!!

Vi blev selvfølgelig lidt forundrede, da vi ikke opfattede os selv i nød (til trods for den ringe fangst). Redningsfartøjet (lufthavnens redningstjeneste) ledte efter en sølvgrå båd med dykkere fra Havbasserne. Straks blev vi bekymrede for om Havgassen var i havsnød, da det passede perfekt på beskrivelsen. Alle blev dog bedt om at tjekke vores mobiler, da SOS-signalet var sendt til en kæreste via mobilen. På dette tidspunkt ankom 3 jetski i høj fart….

Der skal lige beroliges på land…

Nu var det så, at Torben igen skilte sig ud fra flokken. På hans mobil lyste et rødt SOS-ikon op i venstre hjørne. Hurtigt måtte Torben afgive sine personlige ”data”, for som redningsmandsket sagde : ” vi har 2 helikoptere stående standby i Roskilde. De skal stoppes”. Da informationerne var tjekket hos SOK, kom der igen ro på situationen.

Det viste sig ved nærmere undersøgelse af mobilen, at den kl 12.37 begyndte at udsende et SOS-signal (knap halvanden time før vi blev ”reddet”). Funktionen sættes i gang ved 5 hurtige tryk på siden af mobilen. Alle mobiler havde været pakket ned i vandtætte sække siden afgang kl 9, men tidsmæssigt passede det med sejlturen fra Ryggen til Drogden Fyr. Mobillen må have ligget og ”bumpet” i bunden af båden, og på den måde udløst denne SOS-funktion.

Redningsmandskabet var venlige og absolut ikke vrede over denne unødige undsætning. Torbens var en lille smule stille, mens han overvejede, om han overhovedet turde kom hjem til kæresten, der selvfølgelig havde været ganske nervøs.

Dagens Kaptajn synes ikke det er sjovt…

Da vi alle var faldet ro oven på chokket over at have været årsag til så stor en opstandelse, besluttede vi at indstille jagten og sejlede mod Skovshoved Havn.

Hjemturen forløb smertefrit, og Havtasken blev sat på stald da mørket så småt sænkede sig over Farum.

Smertefri var den efterfølgende kommunikation på havbassemailen imidlertid ikke. Det viste sig, at SOK havde kontaktet flere personer på maillisten, for at få oplysninger om hvem der var med på turen. Mange blev unødigt bekymrede, og teorierne/løsningsforslagene var mange ift at undgå lignende situationer i fremtiden.

Torben blev nødt til at melde sig til julefrokosten, så han kunne søge syndsforladelse gennem ”en omgang”.

Som afslutning på denne beretning kunne man fristes til at drage en parallel til William Shakespearces komedie ”Stor ståhej for ingenting”. På Hassebasse manér må det vel omskrives til:

STOR STÅHEJ – OG FEM FLADE

Beretning Morten Krarup