Den sidste indian summerday i Kattegat d. 17/10 2018

Der blæste fortsat varme vinde henover de danske farvande, så det var svært at forestille sig denne gudesommer nogensinde skulle afløses af kulde og regn.

Sensommer eller ej – Rødtunger smager altid godt!

Derfor var der 4 havbasser som fik stablet en tur på benene, hvor møder på arbejdet og udlån af private biler til fruerne derhjemme komplicerede afgangstidspunktet. De varme vinde havde også lukket flere dykkersteder, så der var kun de nære vrag ved Gilleje som så ud til at byde på rimelige dykkerforhold. Vel ankommet til Gilleleje fik vi gassen i vandet og ud stod Kim, Dennis, René og den nytilkomne Havbasse Jørn, der er Danmarks ekspert i nøgensnegle. Jørn er med til at udvide begrebet specialgear i selv en Havbasse kontekst. Udover et kæmpekamera på stativ, så er der plastikbeholdere til at indfange og opbevare disse små særprægede farvestrålende kryb. Senere kommer Jørn dem i køleskabet og under mikroskop. De sidste to ting, havde vi dog ikke med på turen.

Dennis var glad for hans udskiftelige halsmanchet… og han havde husket reserven!

Eisfish var første klassikervrag. Sigten var 3-5 meter, vandet var 15 grader på bunden og fiskene havde gemt sig under vraget og inde i vraget. Nu hænger der jo en del gammelt trawl på vraget, og det ved fiskene er godt at gemme sig bagved, når der er harpuner i farvandet. Jeg havde skiftet min harpunspids med 4 ender ud med den lovlige med én spids for at den ikke skulle hænge fast i for meget.

Der var ikke meget sol, men der var til gengæld lidt vind…

Som ny i et spids hurpunspyd måtte jeg erkende, at den både kan gennembore hele fisken og dens modhager kan hænge fast i selv stort tovværk.

Ét enkelt dyr er et helt økosystem…

Til sidst på dykket var jeg blevet så viklet  ind i tovværk sammen med harpunen, at jeg slap harpunen, hvorefter harpunspyddet glimtende i mudderskyen forsvandt med den usynlige torsk. Heldigvis er Kim en guttermand, så han hentede den lige op på et ekstradyk, så både harpun og torsk kom med hjem. Ellers var alt fredeligt og Dennis tankede lidt torsk og taskekrabbekløer op til fryseren i Kokkedal.

Dagen var ikke helt spildt 🙂

Vandet var rimeligt roligt og vi fortsatte til Mirs vrag, som grundlæggende bare er en skibsside på 24 meter vand i Kattegat tæt på Gilleje.

Der er stadigvæk en massiv lange på Mirs

Uændret sigt og vandtemperatur gjorde det til et udmærket dyk, som også bød på torsk og taskekrabbekløer i et år, hvor der er store taskekrabber på alle vragene i Kattegat.

Solen sttod ikke højt på himlen, da sidste mand var oppe…

Så var det tilbage til Gilleje og om at få alt pakket inden lyset forsvandt fra himlen. Derefter Farum og hjem til domicilet inden næste tur.

Så skal der bare pakkes…

Tak for en dejlig dag på havet.

René