Langtur i Kattegat d. 27/6 2018

Efter lidt forviklinger om hvem som skulle sejle, og hvorhen, på denne kommende stille og solbeskinnede dag, fik jeg til sidst lov at bestemme. Jeg virkede åbenbart så overbevisende, med min påstand om at vide hvor der befandt sig et u-dykket vrag på bare 25 meters dybde, at Henrik indvilligede at sejle en heldagstur i sin ellers travle hverdag.

Morgenstemning i Gilleleje

Meteorologerne havde lovet os, at foruden en område på vejrkortet omring St. Middelgrund, hvor vinden ville være 6-8 m/sek. et par timer om morgenen, ville der være meget stille. Det var der ikke. Vi afsejlede fra Gilleleje ved 7-tiden og inden vi passerede Kullen en lille time senere, lænsede vi i omkring 1 meter sø. Fremme ved positionen, efter næsten 2 timers sejlads og efter at have tilbagelagt knap 40 sømil, væltede vi rundt i temmelig høje søer. Det lykkedes os dog at konstatere, at selvom positionen passede ”spot-on”, var der ikke tale om vrag. Noget var der dernede, måske et mistet trawl eller hvad ved jeg, men efter mange oversejlinger med sonaren – ikke vrag!

Der var masser af trawl på vraget – og en hummerterne

Nu havde jeg det selvfølgelig rigtig dårligt, personligt var jeg selvfølgelig skuffet, men det er jo en del af gamet. Hvad de andre ville tænke om mig og mine gode idéer, var en helt anden sag, men de var forstående og ved jo også, at sådan er vilkårene. Vi havde allerede aftalt, at var ”det nye vrag” ikke to dyk værd, ville vi dykke Walkyre som 2. dyk og uden at have været i vandet på ”first choise” styrede vi nu sydvest og mens vi sejlede de 7 sømil, lagde vinden sig gradvist, så der ved Walkyre blot var en ganske svag vind.

Man kunne godt få fingrene i klemme på de gamle skibe…

Walkyre http://www.vrag.dk/vrag/walkyre.htm  dykkede jeg første gang i 1991 og jeg har jævnligt besøgt vraget siden. Det er et af de vrag jeg aldrig bliver træt af, udfordrende med sine mange detaljer og et normalt rigt fiskeliv, gør at et dyk her altid er en god oplevelse.

Store nøgensnegle rundt omkring på vraget

I dag var der ikke mange fisk, men til gengæld var sigten rigtig god, nogle steder 6-8 meter og helt lyst, selv på bunden hvor der er 36 meter. Efter at vi alle fire havde haft et rigtig godt dyk, udnyttede vi overfladetiden ved at sejle 20 mil i sydvestlig retning, mod vraget af den tyske damptrawler Nixe. http://www.vrag.dk/vrag/nixe.htm

Vi anløb destinationen og loddet blev smidt, parasollen kom op i det nu helt stille vejr og der blev spist madpakker og drukket litervis af vand, idet solen bagte os fra den skyfrie himmel.

God sigt på vraget

Først røg Henrik og jeg i og senere Steffen og Kim, også her var sigten langt over gennemsnittet i Kattegat og jeg havde mig igen et behageligt dyk. Dog er der en ting som undrede og skuffede mig noget, de fleste af de mange taskekrabber jeg stødte på, var allerede døde.

Så mangler man bare lidt skosværte…

Nå men der kom da nogle stykker i posen og der blev da også skudt nogle torsk og en lange, men som på Walkyre var fiskebestanden ringere end den plejer at være.

Ikke stor, men tilgengæld godt ramt…

Herefter var det bare at tilbagelægge de sidste 20 sømil til Gilleleje, der blev hurtigt rigget af og selvom jeg havde lovet isvafler som undskyldning for min fake-position, havde alle travlt med andre gøremål og snart var vi spredt for alle vinde.

Hjemturen var behagelig og en kontrast til udturen

Men en god tur, det havde det bestemt været.

Allan Jensen