DM i Undervandsjagt – Langeland d. 2-3. juni 2018

I weekenden den 2-3 Juni deltog Jimmy, Jess og undertegnede i DM i Undervandsjagt, som i år blev afholdt på Langeland. Alle tre var med som debutanter, så det var med en vis spænding at vi begav os af sted mod Langeland. Udover at stille op individuelt, var vi også blevet enige om at stille op i hold konkurrencen som ”Team Havbasserne”.

Fladt vand og solskin – så mangler man bare fiskene 🙂

Turen mod Langeland, som i øvrigt tog dobbelt så lang tid som normalt grundet et trafikuheld på Køge Bugt motorvejen, blev brugt til at diskutere taktik for de kommende to dage. Langeland har traditionelt været kendt for et eminent godt fiskeri efter specielt torsk, men de seneste par år har UV-jagt konkurrencerne på Langeland kastet meget få torsk af sig. Pointsystemet til de fleste undervandsjagter er indrettet sådan, at man får point for antallet af arter man fanger, og desuden point efter fiskenes vægt. Fladfisk giver 1 point per gram, mens fritsvømmende fisk (torsk, havørred, hornfisk etc.) giver 2 point per gram. Således er det som oftest dem, der fanger flest af de fritsvømmende fisk, som placerer sig godt……………………..forudsat, at der er nogle fritsvømmende fisk at fange selvfølgelig! For at komplicere beslutningen mht. taktik yderligere, havde den lange varmeperiode sendt vandtemperaturen godt i vejret, og varmt vand er ikke noget torsken bryder sig om.

Så er det nu, det gælder…

Jess mente ikke, at han ville kunne dykke dybt nok til at finde torsk, så han ville satse på at finde et par ordentlige pighvar. Jeg havde to uger forinden haft nogenlunde held med at finde torsk til Langelandscup, så jeg bestemte mig for at satse og fokusere mit fiskeri efter torsk ude på det dybe vand omkring 9-12 meter.

Arrangementets base var omring Bagenkop Havn, hvor alle deltagere blev indlogeret på Bagenkrop Kro. Jeg var så heldig at få et tomandsværelse med Jess, som meget hurtigt efter at der blev sagt godnat var så sød at underholde med koncert på snorkehornet.

Tænk at der kan være P-trængsel ved et dykkerarrangement i Danmark…

Efter en nat hvor nogen sov lidt bedre end andre, og en fin fælles morgenmad med de øvrige deltagende jægere, begav vi os af sted mod første dags jagtområde på øens østside (Påøvej). Efter indskrivning og klargøring af grej gik starten til de 5 timers jagt nede på stranden klokken 9.00.

Der er trængsel på det tørre…

Her ville jeg ønske, at jeg kunne have fortalt om alle de torsk jeg fik skudt, men de 5 timers jagt kan koges ned til, at jeg brugte de første 4 timer ude på omkring 10 meters dybde for at lede efter torsk, som aldrig viste sig, hvorefter jeg brugte den sidste time på det lidt lavere vand (4-5 meter) for at se om jeg kunne finde mig en stor pighvar – hvilket jeg heller ikke held med. Det var derfor med en lidt nedtrykt stemning, at jeg meget træt kravlede i land efter 5 timers non-stop jagt. På land kunne jeg dog konstatere, at det heldigvis ikke kun var mig, som ikke kunne fange torsk, men at de fleste andre, ligesom jeg, kun kom i land med fladfisk. Jimmy og Jess havde desværre heller ikke haft megen held med fiskeriet. Jimmy havde, ligesom jeg, også brugt meget tid på forgæves søgen efter torsk ude i dybet, og Jess havde ikke kunnet finde de lokumsbrædder af pighvar, som han havde snakket så meget om på turen mod Langeland. Efter dagens indvejning af fisk lå Jess som nr. 48, Jeg som nummer 33 og Jimmy som nummer 26 ud af 61 deltagere.

Bortset fra manglen på fisk, så var forholdene perfekte!

2.-dagens jagt som ligeledes forgik på Østkysten af Langeland (Bukkemose), blev en fuldstændig kopi af første dagen. Jimmy og jeg satsede igen (måske lidt naivt) butikken og på at finde torsk ude på det dybere vand, mens Jess gik efter fladfiskene. På 2.-dagen var der faktisk rigtigt mange torsk ude på omkring 10 meters dybde, men de var desværre alle under målet. De mange små torsk holdt hele tiden håbet om de store torsk i live, og jeg blev hele tiden (igen måske lidt naivt) ved med at sige til mig selv, at hvis der er så mange små torsk, så må der altså også være et par enkelte store imellem…………………….men det var der bare ikke. Jeg fik derfor igen ingen torsk med ind, men formåede dog at få samlet mig 3 pæne skrubber og 4 pæne rødspætter.

Der er mange, der foretrækker fladfisk…

Samlet efter de to dages jagt endte undertegnede på en samlet 22 plads, Jimmy lige efter som nummer 25 og Jess som nummer 49. I holdkonkurrencen blev vi som ”Team Havbasserne” nummer 9 ud af de 20 registrerede hold.

Så er det sandhedens time – eller?

Alt i alt var det en rigtig lærerig tur i sublimt selskab, men et helt utroligt dårligt fiskeri. – Jeg gider i hvert fald ikke tage den lange køretur mod Langeland før alle de små torsk jeg mødte har vokset sig mindst 2 kilo større!

Mads K.