Hvenprammen d. 18/10 2017

En prognose med ingen vind lokkede fem forventningsfulde dykkere til et ”natvragdyk” på Hvenprammen. Hvenprammen var for nogle år tilbage et af klubbens mest dykkede vrag til stor glæde for nogen og til lige så stor ærgrelse for andre, der ikke kunne finde vrag-glæden på betonklodsen i sejlrenden.

Der var ingen vind!

Da vi var ved at sejle fra havnen, kom Allan lige forbi. Han er en af dem, der ikke elsker Hvenprammen, men han havde, heldigvis for ham selv, ikke tid. Vi andre sejlede ud af havnen på et heeelt fladt Øresund, og det tog kun ganske kort tid at nå Hvenprammen.  Der var lidt nordgående strøm, så vi lagde et par meter ekstra line ud, fik kastet loddet, og da kastet var bekræftet på ekkoloddet, hoppede jeg i for at gøre fast. Sigten på det lave var formidabel, men som så ofte før, blev sigten gradvis ringere. På toppen af Prammen var der vel max. et par meter, og på bunden var der nok lidt under en meter.

Masser af små kvastsnegle ved ankerkæden

Nu er der ikke meget at binde fast i, og de fleste af de jernspigre der var, de var viklet ind i liner og garnrester. Da jeg viklede kæden om et par af dem, føg det om ørerne med kvastnøgensnegle i flere farver, de havde hygget sig på netresterne.

Utroligt, at nogen har svært ved at finde nøgensnegle…

Hvis man ser på biodiversitet så fungerer betonklodsen lige så godt som et rigtigt vrag, der er et righoldigt hvirvelløst liv, alt fra rørorme, sønelliker og søanemoner til flere arter af muslinger, masser af nøgensnegler og mange arter af hydroider. Normalt er middagsmaden sikret i form af en håndfuld rødtunger og måske en torsk, hvis man har fået harpunen med.

Der var også denne farve…

Selve Hvenprammen er, som de fleste af Øresunds vrag, under hastig nedbrydning, men det giver mulighed for at torsk kan gemme sig under noget, og der var mange småtorsk og enkelte, der var store nok, hvis man havde haft grejet til at tage dem. Rødtunger så jeg desværre ikke, men de må have været der… Der var flere arter af nøgensnegle, og nogle var meget talrige.

Trådnøgensnegl af den almindelige type…

Efter trekvarter gik det igen mod overfladen, det var ikke helt så mørkt som håbet, men det var muligt at se lidt morild på tovet, selv om stroben forvandlede det til noget, der lignede et diskotek.

Der var snegle over det hele…

Fra bundtovet så jeg Jan og Bjørns lygter, sigten lodret var altså rimelig, og fra båden kunne man se glimtene fra stroben tyve meter nede.

De sad tæt…

Steffen og Kenneth hoppede i, da jeg var i båden, men det varede kun ganske kort, før Bjørn var tilbage. Hans lygte havde givet op, og natdyk uden lys er ikke optimalt. Jan var der lidt efter og vi sad på et helt roligt hav på en relativ lun aften. Der var fantastisk sigtbarhed hele vejen rundt, så vi sad nød en forfriskning mens de andre fik dykket færdig.

Der var også mad til de blæksprutter, vi ikke så!

Da de havde haft deres time i dybet fik vi gjort klart skib, men der var ingen der havde travlt, aftenen var simpelthen alt for skøn til at have travlt, og desuden var klokken ikke engang 20.

En til fordi der var så mange…

Tilbage til Rungsted og derefter til Farum, hvor vi var ved 21-tiden, så natdyk kan altså foregå uden at forstyrre nattesøvnen…

Kim R